Doel van de training

Fijn! Vrienden (voor kinderen van 5 t/m 7 jaar), Vrienden voor het leven (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar) en Vrienden voor jongeren (voor jongeren van 12 t/m 15 jaar) versterkt de emotionele veerkracht, stimuleert het zelfvertrouwen, helpt een growth mindset te ontwikkelen en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. De training geeft handvatten zodat kinderen in de toekomst beter zijn uitgerust om uitdagingen aan te kunnen, leert kinderen om angsten de baas te worden en stress en piekeren te verminderen.

 

Opbouw van de training

Het vriendenprogramma neemt de kinderen aan de hand van de letters VRIENDEN mee op reis om te leren hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties beter te leren kennen en aan te pakken.

Ze leren tevens om vrienden te zijn met  zichzelf.

De letters staan voor het volgende:

Voel je gevoelens: Leren (her)kennen van gevoelens bij zichzelf en bij anderen. Woorden leren geven aan wat ze voelen en hun lichaamsseintje te leren herkennen bij gevoelens van angst, spanning, stress, boosheid, verdriet, blij zijn.

Rust en ontspan: Leren hoe ze diverse methodes in kunnen zetten om zichzelf weer tot rust te krijgen als gevoelens de overhand nemen. Kinderen leren hierbij ook te onderzoeken wat voor hen goed werkt om te ontspannen en stress/spanningen zo rustiger te maken.

Ik kan het, ik kan het zo goed mogelijk proberen: Het verschil leren tussen gedachten en gevoelens en hoe gedachten invloed hebben op deze gevoelens. De kinderen leren om de niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten waardoor ze zich beter gaan voelen. Tevens leren ze dat ze zelf kunnen kiezen waar ze de aandacht op vestigen: “wat aandacht krijgt groeit”.

Een stappenplan: Je hoeft iets dat je lastig of spannend vindt niet in 1 keer te doen. Juist door het op te delen in kleinere stappen, hierbij de ontspanningsoefeningen te gebruiken en de helpende gedachten in te zetten kan je leren om het rustig en in kleine stapjes aan te gaan. Tevens leren de kinderen dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor een probleem: oplossingsgericht denken.

Naasten: Wie staat er om jou heen als steunteam? Kinderen leren na te denken over wie hun steunfiguren (kunnen) zijn, wat ze belangrijk vinden in vriendschappen, hoe ze zelf een goede vriend kunnen zijn en ze leren nadenken over wie hun rolmodel is van wie ze kunnen leren.

Doe je oefeningen: Het leren toepassen van het geleerde in diverse situaties.

EN ontspan: herhaling en een positieve afsluiting.

 

Deze training kan individueel gegeven worden, maar ook in kleine groepjes. Door te werken in groepen leren kinderen van en met elkaar. 

Scholen die geïnteresseerd zijn in het programma of over hoe dit in te zetten is in de klas, kunnen hierover contact met me opnemen. 

Het programma is opgenomen in de databank voor effectieve jeugdinterventies, en kan vanuit NPO gelden worden betaald. 

Voor meer informatie over het programma verwijs ik graag naar: Vriendenprogramma