Als we deze curve bekijken en we proberen in te schatten waar iemand met een iq van minder dan 80 mee worstelt, begrijpen we allemaal dat deze kinderen begeleiding en begrip nodig hebben in o.a. hun schoolloopbaan. Aan de andere kant van de curve bevinden zich de hoogbegaafde kinderen die eigenlijk evenveel afwijken van de norm. Ook hier is ondersteuning en uitleg nodig.
Hoogbegaafde kinderen denken, zijn en voelen zich anders. Ze bekijken en voelen de zaken vanuit een ander en hoger bewustzijn, zien vaak overal problemen en redeneren meestal topdown. Meedraaien in het gewone onderwijs lijkt misschien vanzelfsprekend omdat ze misschien hoge punten kunnen halen maar daar liggen ook de gevreesde valkuilen. De aangeboden leerstof moet voor hen voldoende moeilijk zijn en hen uitdagen om uit hun comfortzone en hun hangmat te komen. Op die manier kunnen zij essentiële vaardigheden oefenen zoals hulp vragen, doorzetten, omgaan met frustraties en fouten,… Bij een gebrek aan uitdaging komen zij niet of veel te weinig in de leerzone en ontwikkelen deze vaardigheden niet. Faalangst, opgeven, een laag zelfbeeld en onderpresteren ligt op termijn op de loer! Hun aangeboren talent wordt niet omgezet in de verwachte prestaties. Druk, vervelend of bizar gedrag volgt samen met mogelijke misdiagnoses. De opvoeding en aanpak van hoogbegaafde kinderen vraagt inzichten van ouders en begeleiders.
(Hoog)begaafde kinderen hebben er alle belang bij om te begrijpen waarom zij zich anders voelen en anders reageren. Educatie rond hun zijnskenmerken helpt hen kritisch naar zichzelf te kijken en faalangst en onderpresteren aan te pakken. Ze hebben hulp nodig om de kracht in zichzelf te ontdekken.