Faalangst is de beklemmende angst die je kan bekruipen als je een prestatie moet leveren. Dit kan zijn een toets of een spreekbeurt (cognitieve faalangst). 

Je kunt er ook last van hebben als je iemand aan moet spreken, moet bellen of wanneer je je zorgen maakt over wat anderen van je vinden. (sociale faalangst

In principe is spanning of angst geen probleem. We hebben het zelfs nodig om optimaal te functioneren. Zodra de hoeveelheid spanning te hoog is, blokker je. Je krijgt een black-out, vlekken in het gezicht of je komt niet meer uit je woorden. Ook andere fysieke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, zweten kunnen optreden en  je flink belemmeren in je functioneren. De angst die je voelt is vaak irreëel. Waar je bang voor bent zit in eerste instantie in jouw hoofd. Zodra een prestatie vervolgens 'mislukt' is dit wel een bevestiging. Zo kom je terecht in een neerwaartse spiraal.

Faalangst gaat helaas niet vanzelf over. Het is raadzaam om er tijdig wat aan te doen. Een negatief zelfbeeld en een tekort aan zelfvertrouwen is namelijk schadelijk en kan op lange termijn leiden tot depressies. 

 

Bij In Je Mars heb je de mogelijkheid om een individuele faalangstreductie training te volgen. Daarnaast start er een paar keer per schooljaar een groepje met het Vriendenprogramma. Dit programma is een effectief bewezen methode om kinderen met angsten te helpen om steviger in hun schoenen te staan.